Simo Grönroos

"Täytyy panostaa kotouttamiseen"

Suomessa ollaan jo yli neljännesvuosisadan kuultu hokemaa ”Täytyy panostaa kotouttamiseen”. Suomen Akatemia järjesti 30.1. Tiede kohtaa vaalit -keskustelusarjan avanneen keskustelun otsikolla Osallisuus ja maahanmuutto, jossa runsaista panostuksista huolimatta vuosikymmenestä toiseen ajankohtainen teema oli taas keskustelun aiheena.

Keskusteluun osallistujilta pyydettiin kultakin kolme teesiä aiheesta ja esiin nousivat muun muassa ”paperittomille” tarjottujen palveluiden lisääminen ja heidän laillistamisensa sekä maahanmuuttajien omankielisen ohjelmatarjonnan lisääminen mediassa. Myös monenlaisia yleisempiä näkemyksiä ihmisten ja maahanmuuttajien yhteiskunnallisen osallistumisen lisäämisestä tuotiin keskustelussa esiin.

Itse ensimmäisenä teesinäni tartuin maahanmuuttajien integraation ongelmien juurisyyhyn eli maahanmuuttopolitiikkaan. Avainasemassa onnistuneetta kotoutumisessa on se, minkälainen maahanmuuttopolitiikka Suomella on eli ketä maahan ylipäätään otetaan asumaan. Vääränlainen maahanmuuttopolitiikka tuo ihmisiä, joiden kotouttamiseen voidaan käyttää rajaton määrä resursseja ja kotoutumisen mittarit työllisyysasteesta kielitaitoon ja suomalaisen yhteiskunnan arvojen kunnioittamisesta säilyvät silti heikkoina vuodesta toiseen.

Maahanmuuttopolitiikan tärkeyttä korostaa myös se tosiasia, että missään ei ole kehitetty sellaista ”integraatiotyökalua”, jolla saataisiin torjuttua monikulttuurisuuden aiheuttamaa sosiaalisen pääoman heikentymistä ja etnisten ristiriitojen syntymistä.

Toisena teesinäni esitin, että epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan tulosten korjailussa erilaisten kotouttamisprojektien sijaan olisi kiinnitettävä enemmän huomiota maahanmuuttajien paluumuuton edistämiseen. Jos ihminen ei löydä Suomesta paikkaansa, niin olisi kaikkien kannalta parempi tutkia muuttajan vaihtoehtoja palata esimerkiksi lähtömaahan, jossa paikka yhteiskunnasta voisi löytyä helpommin. Esimerkiksi Somaliasta lähteneet muuttajat ovat monilta puolilta maailmaa alkaneet palata kotimaahansa ja valtio toivottaa paluumuuttajat avosylin vastaan rakentamaan maata.  

Kolmantena teesinäni nostin esiin kaksi ensimmäistä teesiä tavallaan yhteen vetävän teesin siitä, että kun maahanmuuttopolitiikka on kunnossa, niin maahan otetaan asumaan vain sellaisia henkilöitä, jotka kotoutuvat omatoimisesti ilman kummempia kotouttamistoimia. Vastuu kotoutumisesta tulee siis olla maahanmuuttajalla itsellään.

Maahanmuuttopolitiikan ensiarvoisuutta alleviivaa hyvin keskustelussakin esiin nostamani Heikki Hiilamon tuore kolumni Suomen romanien heikosta tilanteesta. Romaniväestöä ollaan vuosikymmeniä pyritty integroimaan yhteiskuntaan, mutta työttömyys ja köyhyys ovat Hiilamon mukaan edelleen arkipäivää suurelle osalle romaneista. Huonolla maahanmuuttopolitiikalla saammekin Suomeen helposti uusia ryhmiä, jotka päätyvät samankaltaiseen tilanteeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Persut: "Täytyy panostaa kotiuttamiseen".

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kirjastosta oli hävinnyt Simon Elon kirja "Kansankodin kuolinvuoteella: Ruotsalainen hyvinvointivaltio ja maahanmuutto". Onko Perustan tarkoitusn ottaa siitä uusi painos?

Käyttäjän SimoGrnroos kuva
Simo Grönroos

Maahanmuuttoasioista ajantasaisempaa tietoa löytyy esim. allekirjoittaneen ja Marko Hamilon kirjasta Maaahnmuutto - kriitikon käsikirja

https://www.suomenperusta.fi/wp-content/uploads/20...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä videon pätkä, joka kertoo maahanmuuttajien kontribuutiosta yhteiskuntaan:
https://web.facebook.com/NowThisPolitics/videos/33...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mitäs tuolla on tekemistä Suomen tilanteen kanssa? Vai tarkoititko kenties, että meidän pitäisi ottaa mallia Yhdysvaltojen kotouttamiskeinoista? -> Työlupa lapaan ja tervemenoa hankkimaan elantosi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

USA:ssa ei meitä maahanmuuttajia vihata siihen mittaan mitä Suomessa. Persut tekevät kaikkensa että Suomeen ei tulisi yhtään ihmistä, ja se olisi paha juttu Suomelle.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren Vastaus kommenttiin #6

Perussuomalaiset sanovat tervetuloa työperäisille maahanmuuttajille,jos et ole sitä tiennyt? Ilmaisia lounaita ei pitäisi olla, jotenka he, jotka tulevat tänne töihin ja elättävät perheensä ovat hyvinkin tervetulleita.
Jos olet maahanmuuttajana USAssa, niin tuskinpa olet sossun asiakas ja sitäpaitsi eipä siellä sosiaaliavustukset ole meidän luokkaamme. Kornia, että edes viittaat itseäsi amerikkalaisiin maahanmuuttajiin. Kyllä sinut on aika tarkkaan syynätty ennen kun olet sinne kelpuutettu. Amerikassa pitää köyhän tehdä 3 työtä pärjätäkseen. Ei amerikkalaisilla liene mitään syytä heitä vihata, kun alipalkatut latinot yms tekevät heidän, rikkaampien roskatyöt.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #8

"Paras tapa on edelleenkin käyttää kauppaa ja diplomatiaa sodan estäjänä ensisijaisesti, mutta sen tueksi olla varautunut sodan hyökkääjälle massiivisen kalliiksi tekevillä puolustusvoimilla."

Juuri tuon vuoksi Amerikan Demokraattipuolue vastustaa Trumpin turva-aitaa. Alipalkattua latinotyövoimaa ei pääse demokraattimiljonäärien puutarhureiksi, autonkuljettajiksi, lapsenvahdeiksi, sisäköiksi, turvamiehiksi ja siivoojiksi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #8

Perussuomalaiset eivät halua minkäänlaisia maahanmuuttajia. Jopa heidän maahanmuutto-ohjelmansakin kelpuuttaa Suomeen muuttajiksi ainoastaan sellaiset jotka pystyvät todistamaan olevansa riittävästi hyödyksi yhteiskunnalle. Mitenkäpä me eläkeläiset sen todistaisimme...

Ja olet oikeassa siinä ettei meitä maahanmuuttajia vihata USA:ssa. Eikä myöskään estetä puhumasta englantia, kuten Suomessa tapahtuu.

Minun ei ole koskaan tarvinnut tehdä kolmea työtä "pärjätäkseni". Olen elättänyt perheeni ja kouluttanut lapseni ihan yhdellä palkalla, joten se siitä unelmastasi.

Tuosta syynäämisestä vielä: Suomeen on pajon vaikeampi muuttaa kuin USA:han. Kokeile vaikka.

En ymmärrä miksi tämäkin asia pitää kääntää henkilökohtaiseksi (ad hominum). Eikö asioista voi Suomessa keskustella ihan periaatetasolla?

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Se voisi olla aika hyvä kotouttamiskeino. Työlupa vaan kännyyn ja duuniin. Ei avustuksia eikä muutakaan. Omalla työllään pitää tulla toimeen.
Espanjassa kuulema annetaan avustusta vaan 3 kk ja sen jälkeen ovat omillaan.
Mietin tässä vain sitä, että kuinka ihmisiä , joilla on eri arvomaailma ja käsitys demokratiasta ja tasa arvosta kuin meillä suomalaisilla, voidaan yleensäkään kotouttaa mihinkään?
Paperittomat ovat laittomasti maassamme ja perustuslaissa on jopa pykälä, joka kieltää heitä liikkumasta vapaasti.Mikä on se instanssi, joka on päästänyt asian luisumaan hakoteille ja jättää noudattamatta Suomen perustuslakia? Sama asia kun / jos annetaan kaikki palvelut täällä laittomasti oleskeleville?

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Kuulostaa hyvältä tuo Yhdysvaltain malli.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Oon syntynyt Suomessa, asunut Kreikassa ja nyt asun Ruotsissa, mua ei ole tarvinnut kotouttaa Kreikkaan tai Ruotsiin, olen tehnyt sen ihan itse.. ja saanut samalla paljon uusia ystäviä..
Kun maahanmuuttaja on kotoutumishaluinen hän kotiutuu itse, ja jos hän ei kunnioita paikallisia ihmisiä, tapoja ja kulttuuria eikä tahdo elättää itseänsä työllä on kotiuttaminen paras ja ainoa toimiva vaihtoehto..

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Pitäisi panostaan kotoutumisen sijaan enemmän kotiuttamiseen. Onneksi ainakin Syyrian,Irikin ja Somalian tilanne on kehittynyt paljon myönteiseen suuntaan, siks näiden maiden kansalaisille on koittanut kotiinpaluun aika. Kun sota oli Suomessakin ohi palasivathan lähes kaikki suomalaisetkin kotiin rakentamaan sodan raunioittamaa maata.

Toimituksen poiminnat