Simo Grönroos

Punavihreä yliopisto - totta vai tarua?

Maksuton joukkoliikenne, autoton keskusta, asuntojen tarjoaminen kerjäläisille, pakolliset kasvisruokapäivät, monikulttuurisuus, sukupuolineutraalius...Poliittisesti sitoutumattomien ainejärjestöjen ja osakuntien edustajat ovat enemmistössä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa, mutta silti esimerkiksi ylioppilaskunnan kaupunkiohjelma 2012-2015 muistuttaa lähinnä vihreiden puolueohjelmaa. Miksi näin?

Yliopistot ovat maineeltaan punavihreitä oppilaitoksia, mutta Helsingin yliopistossa enemmistö ylioppilaskunnan edustajistosta koostuu näennäisesti sitoutumattomista ainejärjestöjen ja osakuntien edustajista. Punavihreiden tunnusten alla edustajistoon on valittu vain kourallinen edustajia, mutta silti ylioppilaskunnan ohjelmat ja kannanotot paljastavat minkälaisesta "sitoutumattomuudesta" edustajien enemmistön kohdalla on kyse.

Ylioppilaskunnan kaupunkiohjelmassa keskitytään lähinnä edellä mainittujen kaltaisten punavihreiden asioiden ajamiseen. Ohjelmassa otetaan lisäksi kantaa esimerkiksi pääkaupunkiseudun kuntaliitoksen puolesta ja vihjaillaan positiivisen syrjinnän käyttöönotosta ulkomaalaisten opiskelumahdollisuuksien parantamiseksi.

Ohjelmassa ollaan myös huolestuneita vartiointiliikkeiden toiminnasta ja vartijat halutaan "sitouttaa väkivallattomuuteen ja voimakeinojen käytön välttämiseen." Monikulttuurisuuden näkeminen voimavarana otetaan tietenkin ohjelmassa esiin ja "stereotypiset näkemykset sukupuolesta" tuomitaan.

Poliittisten ryhmien roolin korostumisella yliopistopolitiikassa voisi olla tervehdyttävä vaikutus. Nyt edustajisto koostuu valtaosaltaan sitoutumattomien tunnusten alla valituista henkilöistä, joista useiden kohdalla pintaa raaputtamalla, löytyy alta punavihreiden arvojen kannattaja.   

Edustajiston edustavuutta vääristää lisäksi alhainen äänestysprosentti, sillä vain noin reilu 30 prosenttia opiskelijoista vaivautuu äänestämään edustajiston vaaleissa. Valtaosa yliopisto-opiskelijoista ei edusta punavihreitä arvoja, mutta edustajisto on jätetty näiden omaksi leikkikentäksi.

Tähän on aika saada muutos.

 

http://hyy.helsinki.fi/fi/yhteiskunta-yliopisto/hyyn-linjaukset-ja-strat...

http://www.ps-nuoret.fi/edarivaalit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minkä puolueiden miehiä on yliopistojen kaslereina, rehtoreina, dekaaneina ja professoreina, entä yliopistojen ns. yhteiskuntasuhteitten vaikutusvaltaisina henkilöinä yliopistojen ulkopuolella? Mihin puolueisiin ovat kallellaan yliopiston painoalueiden määrääjät, oppikirjojen kirjoittajat, opetusohjelman suunnittelijat ja kurssikirjojen ja arvosanojen oppisisältöjen suunnittelijat?

Käyttäjän SimoGrnroos kuva
Simo Grönroos

Ylioppilaskunnasta oli lähinnä puhe. Professoreiksi ja dekaaneiksi päästäkseen on suoritettava opintoja ja tehtävä töitä eikä kirjoitettava kaupunkipoliittisia ohjelmia, siksi siellä ehkä vähemmän punavihreitä. Varmasti vanhona taistolaisiakin löytyy yliopiston johdosta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Uteliaisuudesta pitää kysyä miksi valmistuneena ylipäätään enää kuulut ylioppilaskuntaan? Eihän sillä jäsenyydellä saa jatko-opiskelija kaiketi enää edes yhtään mitään etuja.

Käyttäjän SimoGrnroos kuva
Simo Grönroos

Eihän tuo tosiaankaan hyvältä tuntunut tuo ylioppilaskunnan jäsenmaksun vapaaehtoinen maksaminen, mutta asian puolesta täytyy tehdä välillä uhrauksia että saatiin mahdollisimman monta ehdokasta edarivaaleihin.

Esa Mattila

Helsingin yliopisto on maamme suurin humanistien koulutuspaikka. Ei tuollaisia typeryyksiä löydy esimerkiksi Aallon eikä Tampereen tai Lappeenrannan teknillisten yliopistojen ylioppilaskunnan papereista.

Helsingin yliopistossa nynt vain on niin kivaa parantaa maailmaa ja opiskella muiden verovaroilla jotain turhaa.

Tulevat lääkärit eivät ehdi, juristeja ja luonnontieteitä opiskelevia ei kiinnosta. Sen takia humanistit ovat vallanneet HYY:n omaksi leikkikentäkseen.

Käyttäjän SimoGrnroos kuva
Simo Grönroos

Hyvä kuulla ettei kaikkialla ole yhtä hullu meininki.

Toimituksen poiminnat