Simo Grönroos

Mitä on "terveellinen ruoka"?

Keskustelua terveysveroista on taas käyty Keskustanuorten tehtyä kannanoton "Mäkkäriverosta" ja Perussuomalaisten Nuorten esitettyä vastustuksensa kyseiselle ajatukselle.

Perussuomalaisten Nuorten kannanotossa nostimme esiin varoittavana esimerkkinä Tanskassa säädetyn rasvaveron, joka on johtanut tanskalaisten maidontuottajien tulojen vähentymiseen, kuluttajien hakiessa elintarvikkeensa Saksan puolelta.

Taloudellisten vaikutusten lisäksi elintarvikkeisiin suunnatut terveysverot ovat ongelmallisia myös siksi, että kysymykseen siitä mitä on terveellinen ruoka, ei ole aina yksiselitteistä vastausta.

Viime aikoina käyty karppaus-keskustelu on malliesimerkki siitä, kuinka erilaisia mielipiteitä voi asiantuntijoidenkin keskuudessa olla ravintokysymyksistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virallinen linja on suosittaa rasvan ja lihan käytön vähentämistä, kun taas ravintotieteen toisinajattelijat, kuten Antti Heikkilä ja Taija Somppi, suosittelevat vähähiilihydraattista ruokavaliota terveen elämän perustaksi.

Ravintotieteen voisi luulla olevan eksaktia tiedettä, mutta todellisuudessa eri ravintoaineiden terveellisyydestä on lukuisia ristiin meneviä tutkimuksia, joita voidaan vielä tulkita hyvin monella eri tavalla. Maallikon ei siis auta kuin kokeilla erilaisia ruokavalioita ja löytää oman kokemuksen kautta itselleen se sopivin.

Terveysverojen ajatus on sinänsä hyvä, sillä väärillä ruokatottumuksilla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille sekä myös merkittävä kansantaloudellinen merkitys, kun ajatellaan mitä esimerkiksi ylipainoisuuden ja diabeteksen lisääntyminen maksaa yhteiskunnalle.

Parasta on kuitenkin, että ihmisten annetaan itse löytää itselleen sopivin ruokavalio. Jos valtio alkaa tuputtaa ravintosuosituksia, jotka osoittautuvat vääriksi, mennään tässäkin asiassa ojasta allikkoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Aika simppeli olisi einesvero, eli valmiiksi kypsytetyt einekset ja koko nami- ja limuhylly nykyisellä alv:lla, muissa alle 10% alv, mieluummin alle.

Melkoinen maidonkulutus saa perheessä olla, jotta köpiksestä kannattaa maitoa hakea saksasta. Ihan vastaava asia kuin norskien suomiostosmatkat, joka on aika marginaalinen lappi-ilmiö.

Käyttäjän matomaagi kuva
P. G. Wihdinheimo

Jos lähtökohtana on vähentää kansakunnan terveysrasitteita, jotka koituvat vääristä ruokatottumuksista, niin ehkä keppi on väärä lähestymistapa. Terveellisen ruuan vero-alennukset olisi rehti poliittinen ilmaisu - tarjotaan halvempaa ja terveelliseksi todettua ravintoa, jotta saadaan väki pois arvauskeskuksista. Seurauksena siis pienempi alvi porkkanaan ja selleriin? Teho voisi jäädä pieneksi.

Tehokkain keino, minkä olen ongelmaan kehitellyt olisi arvauskeskuksissa käytettävä tietotekninen sovellus, joka kehittää sinulle ennusteen eri sairauksista, joihin ruokailutottumuksesi tulisi johtamaan elinaikasi mukana. Tupakointi, keuhkosyöpä 50-vuotiaana 46%. Kilo pihviä viikossa? Sydän -ja verisuoniairauksia ennen kuin juhlit neljättä vuosikymmentäsi. Nuorille tehdään pituuskasvusta ennustuksia, miksei meille voisi tehdä samanlaisia ruokailutottumuksista? Pelkästään tieto oman ravinnon vaikutuksista ja seurauksista toimisi ohjaavana nuorana parempaan elämään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eihän veron korottaminen einesruuille, makeisille ja virvoitusjuomille ole mitään sanelupolitiikkaa, vaan yhteiskunnan normaalia toimintaa.
Itävallassa jo 80-luvulla oli makeiset ja virvoitusjuomat nk. luksustuotteita, joilla oli 25% vero. Elintarvikkeiden vastaava vero oli 8%. Niinpä esim puolen litran pullo 80% Stroh -rommia maksoi 8 markkaa ja puolen litran pullo Coca-Colaa 11 markkaa, koko helkutinmoinen humala siis lähti alle kahdella kympillä...

Ilpo Nuorula

Miten niin einesruualle ! ?
Ei se, että ruoka on valmiiksi tehty, vähennä olennaisesti ravinto-arvoa.
Käytettyjen raaka-aineiden kokoonpano ja suhteet ratkaisevat.
Otetaan se ruokaympyrän viimeisin suositusmalli ja aletaan katsoa.
Johtavien ketjujen isot hampparit ovat ihan käypästä evästä, kuitua voisi lisätä sämpylään.
Makaroonilaatikko on höttöä. Arvo paranee ketsupilla, koska arvokkaimmat tomaatin ravinteet, kestävät ketsupin teon prosessin ja ovat säilyvässä muodossa vieläpä tiivistetyssä muodossa, kyllä, myös lasten suosikki voi olla terveellistä, pieni maketus ei haittaa olennaisesti.
Hernekeitto on terveysruokaa, ellei ole käytetty kaikkein rasvaisimpia possun osia.jne.

Toimituksen poiminnat